Komposter

Investirati znači kompostirati

datum objave

Vjerujemo kako ste se često susreli s pitanjima što se događa s proizvodima koji više nisu prikladni za uporabu, ili što sa svim voćem i povrćem, mesnim prerađevinama nakon blagdana koji se ne uspiju „preseliti“ s trgovačkih polica u naše hladnjake ili tanjure. S druge ste se strane pak sigurno htjeli i nagraditi s nekim hotelskim paketom te probati ukusne delicije koje taj isti hotel nudi. I sami ste svjesni činjenice da se sve ono što je pripremljeno ne pojede do kraja, bilo to u hotelu, toplicama, ili nekom resortu. Naši najmlađi su također korisnici vrtićkih ili školskih kuhinja gdje djelatnici ne mogu sa sigurnošću utvrditi kolika je količina hrane dovoljna za pripremu.

Svi ti primjeri se možda ponekad jave kao pitanja, ne samo nama pojedincima već i sustavima koji su glavni sudionici procesa. 

Sve smo bliže novim zakonima i direktivama koje smo dužni poštivati, što na kućnom pragu, što u jedinicama lokalnih samouprava, što kao domaći i strani investitori na objektima diljem Republike Hrvatske i Europe.

Svjesni smo činjenice da je otpada sve više i da je odlaganje skoro pa već zabranjena radnja, a poglavito kada se radi o korisnim sirovinama. 

Da bismo doskočili tim izazovima, udovoljili zahtjevima, smanjili obujam, ponovno iskoristili na vlastito zadovoljstvo i zadovoljstvo prirode koja nas okružuje te u konačnici smanjili troškove koji su prisutni za pravilnu oporabu korisnih sirovina, mi to radimo ovako, zašto ne biste i vi?

ELEKTRIČNI KOMPOSTERI

Proces rada:  koriste tehnologiju mikroorganizama za kompostiranje organskog otpada i smanjuju volumen do 90% u 24 sata.

Što sve možete stavljati u komposter: biorazgradivi otpad i materijal kategorije 3

Izlazni produkt: nedozreli kompost koji dozrijevanjem postaje dodatak zemlji za razne primjene u hortikulturi, prihrana biljaka te direktno kao gnojivo za uređenje krajolika – I. kategorije koji se može ugovorno poklanjati OPG-ovima

Kako dokazujemo da je izlazni produkt baš tih komponenti: mikrobiološkom i fizikalno kemijskom analizom komposta

Prednosti:

  1. EFIKASNOST – pretvara otpad od hrane u kompost u 24 sata i smanjuje mu volumen
  2. PRILAGODLJIVOST – od otpada napravite kompost kada Vama to odgovara
  3. EKONOMIČNOST – smanjuje troškove zbrinjavanja otpada
  4. ŠTEDNJA PROSTORA – smanjuje potrebu višestrukih kanti za organski otpad
  5. HIGIJENSKI – kontrola neugodnih mirisa i zapečaćena vrata za odvraćanje štetočina
  6. ODRŽIVOST – preusmjerava otpad od odlaganja u okoliš i proizvodi vrijedan nus-produkt uz smanjenu količinu metana te emisije štetnih plinova
  7. HIGIJENIZACIJA – uklanja potencijalno štetne patogene i bakterije iz komposta (u skladu sa Uredbom EU br. 142/2011)
  • BEZ DODATNE DOKUMENTACIJE – kompost nema pratećih listova za otpad, te uz kombinaciju kompostiranja biootpada i K3 materijala nema daljnih izvještavanja prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja jer cijeli proces odobrava uprava za Veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.
  • BEZ OPTEREĆENJA MREŽE I DODATNIH INSTALACIJA – ne opterećuje otpadne vode, bez priključka vode, ne treba dodavati mikrobe jednom tjedno, ne treba vodopravna dozvola, nije potrebno razvrstavanje hrane
  • UVJETI RADA – trofazna struja, na temperaturi nižoj od 0 ºC uz zaštitu od atmosferilija

VRSTE I KAPACITETI (web shop sa strojevima: https://machines.interzero.hr/)

REFERENTNA LISTA:

ž

  • Autorica: Katarina Horvatić

Više
članaka